18 feb 2021

Iconische Pipistrello lamp

Begin jaren 80 groeide mijn liefde voor interieur en designstukken grotendeels door mijn grootouders. Zij waren namelijk beiden groot fan van design meubilair en design verlichting. Tussen al hun iconische designstukken, was mijn absolute favoriet toch echt de Pipistrello lamp! Het ontwerp heeft mij nooit losgelaten… En jawel 8 jaar geleden werd ik zelf de trotse eigenaar van een wit exemplaar.

De klassieke Pipistrello lamp, ontworpen door de Italiaanse architecte en designer Gae Aulenti (1927 – 2012) voor het Italiaanse verlichtingsmerk Martinelli Luce in 1965, is in functie een tafellamp; hij staat geweldig op een dressoir, op het nachtkastje naast het bed, maar ook als vloerlamp komt hij goed tot zijn recht.

De voet van de lamp is in meerdere kleuren te verkrijgen. De roestvrij stalen telescopische basis is ideaal om de lamp in hoogte te verstellen, dit maakt dat de Pipistrello dus multi inzetbaar is.
Tegenwoordig is er echter ook een mini variant van de lamp verkrijgbaar. De opaal witte methacrylaat kap geeft mooi diffuus licht, de belijning in de kap geeft schaduweffecten wat zorgt voor een interessante inslag. De lamp is tegenwoordig ook verkrijgbaar met een ingebouwde LED-module, waardoor het een duurzaam ontwerp is.

Een goed lichtplan is het allerbelangrijkste van een interieur! Daar valt of staat een interieur mee. Door het juiste licht, maar zeker ook door het toepassen van juist schaduwen, creëer je de juiste sfeer. Zonder een goed lichtplan kan je nog zoveel mooie elementen in een interieur hebben, maar ontbreekt de juiste ambiance. Ik ga zeker een keer de tips voor een succesvol lichtplan met jullie delen via een andere blog.

Ik vond en vínd de Pipistrello prachtig om zijn vorm en uitstraling, het deed mij vroeger denken aan een palmboom. Later begreep ik dat de lampenkap juist geïnspireerd was op de vleugels van een vleermuis – wat Pipistrello in het Italiaans betekent-.
De lamp is een tijdloos ontwerp, wat elegantie en nostalgie uitstraalt en een waar kunstobject is voor een ieders interieur.
Door de veelzijdigheid van de lamp past deze eigenlijk in alle interieur stijlen; of het nu om een modern, Scandinavisch of hotel-chique interieur gaat, het prachtige licht en de mooie organische vormen, maken dat deze lamp voor mij de absolute must have is!

Ik ben echt van mening dat een paar iconische stukken een interieur een glamoureuze uitstraling geven. Het zijn de eye-catchers in een interieur die de wow factor genereren!

-Kim